Jägarklar

Övriga fåglar

Ringduva (Columba palumbus)

Sveriges största duva, talrik i jordbruksbygd och numera även i städer.

Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt i odlingar enligt bilaga 4

Ringduva
Ringduva · Foto: Alexis LOURS (CC BY 2.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.
Ringduva, ungfågel
Ringduva, ungfågel · Foto: toby (CC BY 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Stor, blågrå duva med rosaskimrande bröst
  • Vuxna har vit fläck på halsens sida (saknas hos ungfåglar)
  • Tydligt vitt tvärband på vingens ovansida i flykten
  • Femstavigt hoande läte

Förväxlingsarter

Förväxlas med skogsduva (fredad) och stadsduva. Båda är mindre och saknar alltid de vita vingbanden.

Levnadssätt och föda

Äter frön, säd, klöver och knoppar och kan göra skada på grödor. Lägger två till tre kullar med två ägg per år.

Spår och spillning

Under spelflykten slår vingarna ihop med en hörbar smäll.

Jakt och regler

Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas. Vanliga metoder är vettjakt med bulvaner på åkrar och passjakt vid sträckleder; tänk på att ringduvan kan ha ungar i bo långt in på hösten.

Fler arter i gruppen övriga fåglar

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.