Andfåglar, gäss och svanar
Alfågel (Clangula hyemalis)
En liten, livlig havsdykand som häckar på fjällen och tundran och övervintrar i Östersjön i stora antal. Beståndet har minskat.
Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid

Kännetecken
- Liten dykand med spetsiga, helt mörka vingar
- Hanen är brokig i vitt, brunt och svart och har långa stjärtspröt
- Hanen har rosa band över den mörka näbben
- Dräkten skiftar kraftigt mellan årstiderna
Förväxlingsarter
Kan förväxlas med andra små dykänder på håll, men hanens långa stjärtspröt och den kontrastrika dräkten är typiska.
Levnadssätt och föda
Häckar vid små tundrasjöar och äter insekter där; vintertid dyker den efter musslor och kräftdjur till havs. Häckningsframgången följer sork- och lämmelåren.
Jakt och regler
Alfågel får inte jagas.
Fler arter i gruppen andfåglar, gäss och svanar
Källor
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.