Andfåglar, gäss och svanar
Storskrake (Mergus merganser)
En stor, långsmal fiskätande dykand med krokförsedd näbb, vanlig i hela landet utom i högfjällen.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; från 1 juli 2027 förlängs jakttiden i större delen av landet

Kännetecken
- Lång, smal röd näbb med krok i spetsen
- Hanen har grönsvart huvud, vit kropp med laxrosa ton och svart rygg
- Honan har rödbrunt huvud med tofs och skarp gräns mot den vita strupen
- Flyger med näbb, kropp och stjärt i en rak linje
Förväxlingsarter
Förväxlas med småskrake (fredad), som är slankare med tunn spretig tofs; småskrakshanen har rödbrunt, fläckigt bröst och honan har diffus gräns mellan huvud och hals.
Levnadssätt och föda
Dyker efter småfisk och fiskar ibland kollektivt i stora flockar. Häckar i hålträd, holkar eller håligheter vid kust, sjöar och vattendrag.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas. Säker artbestämning mot småskrake krävs.
Fler arter i gruppen andfåglar, gäss och svanar
Källor
- Storskrake – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.