Hardjur och gnagare
Bäver (Castor fiber)
Europas största gnagare, som utrotades i Sverige men återinplanterades på 1920-talet och nu finns i stora delar av landet.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt efter tillstånd


Kännetecken
- Stor, tung gnagare med brun päls och ljusare undersida
- Platt, fjällig och hårlös svans
- Stora orangefärgade framtänder
- Simhud på de stora bakfötterna
Förväxlingsarter
Kan förväxlas med bisam och utter i vattnet. Bisamen är mycket mindre och har smal svans; uttern simmar smidigt med huvudet lågt och har lång, rund svans.
Levnadssätt och föda
Äter vattenväxter och örter på sommaren och bark, kvistar och löv av lövträd – främst björk och asp – resten av året. Lever i familjer i hyddor eller strandhålor och bygger ibland dammar.
Spår och spillning
Fällda och gnagda träd med 'blyertsspetsar', hyddor av ris och lera och dammar. Varnar med ett kraftigt svansslag mot vattnet.
Jakt och regler
Kulpatron klass 1 eller 2 – klass 3 och hagel är inte tillåtna för bäver. Vanligast är vakt- eller smygjakt i gryning och skymning; djur som skjuts i vatten kan sjunka, så skjut gärna när bävern är på land eller nära strand. Fällfångst kräver särskilt tillstånd.
Fler arter i gruppen hardjur och gnagare
Källor
- Bäver – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.