Jägarklar

Hardjur och gnagare

Fälthare (Lepus europaeus)

En hare som infördes till Sverige under 1800-talet och lever i jordbruksbygden upp till sydligaste Norrland.

Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt i trädgårdar och plantskolor enligt bilaga 4

Fälthare
Fälthare · Foto: Jakub Hałun (CC BY 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.
Fälthare sittande
Fälthare sittande · Foto: JIP (CC BY-SA 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Något större än skogsharen, vanligen 4–6 kg
  • Gulbrun till rödbrun päls året om – blir inte vit på vintern
  • Svansen är svart på ovansidan och vit under
  • Långa öron med svarta spetsar och ljust gulbrun iris

Förväxlingsarter

Förväxlas med skogshare, som har kortare öron, helt vit bollformad svans, mörkare ögon och vit vinterpäls. Korsningar mellan arterna förekommer.

Levnadssätt och föda

Nattaktiv och bunden till åkrar, vallar och fältkanter; äter gräs, örter, grödor och gärna bark av unga fruktträd. Honan kan få tre kullar per år.

Spår och spillning

I hopp hamnar bakfötternas långa avtryck framför framfötternas. Fältharen sjunker djupare i snö än skogsharen eftersom tassarna har mindre päls.

Jakt och regler

Kulpatron klass 1–3 eller hagelgevär (kaliber 12, 16 eller 20) – klass 4 och de minsta hagelkalibrarna är inte tillåtna för hare. Från den 1 juli 2027 börjar jakttiden tidigare i större delen av landet.

Fler arter i gruppen hardjur och gnagare

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.