Andfåglar, gäss och svanar
Småskrake (Mergus serrator)
En slank skrake som är vanligast längs kusterna men också häckar vid större näringsfattiga sjöar.
Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid

Kännetecken
- Slankare än storskraken med tunn, något uppåtböjd näbb
- Tunn, spretig dubbeltofs i nacken
- Hanen har grönt huvud, vit halsring och rödbrunt, svartfläckigt bröst
- Honan har diffus övergång mellan det bruna huvudet och den grå halsen
Förväxlingsarter
Förväxlas med storskrake, som får jagas. Storskrakshanen har vitt bröst och honan har skarp gräns mellan huvud och hals.
Levnadssätt och föda
Fiskar småfisk och häckar sent på marken i skydd av vegetation, vilket gör den känslig för störning under försommaren.
Jakt och regler
Småskrake får inte jagas.
Fler arter i gruppen andfåglar, gäss och svanar
Källor
- Småskrake – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.