Jägarklar

Rovdjur

Fjällräv (Vulpes lagopus)

En liten räv som lever på kalfjället och är starkt hotad i Sverige. Fjällräven är beroende av fjällämmelns toppår.

Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid (statens vilt)

Fjällräv (fredad)
Fjällräv (fredad) · Foto: Thom Doeleman (CC BY 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Betydligt mindre än rödräven, vikt omkring 4–6 kg
  • Korta, rundade öron och kort nos
  • Gråbrun eller gulbrun sommarpäls
  • Vinterpälsen är antingen vit eller gråblå (blåräv)

Förväxlingsarter

Kan förväxlas med rödräv, som är större, rödare, har längre ben och spetsigare öron.

Levnadssätt och föda

Lever av fjällämmel, sorkar, fåglar, ägg och bär, och på vintern av rester efter slagna ren och älg. Föder stora kullar i gamla gryt som kan ha använts i hundratals år.

Jakt och regler

Fjällräven får inte jagas. Jakt på rödräv i fjällen bidrar till att minska konkurrensen för fjällräven.

Fler arter i gruppen rovdjur

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.