Hönsfåglar
Fasan (Phasianus colchicus)
En färgstark hönsfågel från Asien som infördes till Sverige på 1800-talet. Fasanen lever i jordbrukslandskapet i södra och mellersta Sverige.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; från 1 juli 2027 även skyddsjakt i frukt- och bärodlingar


Kännetecken
- Tuppen har grönglänsande huvud, röda ansiktsfält, ofta vit halsring och kopparfärgad kropp
- Mycket lång, spetsig stjärt
- Hönan är mindre, ljust gulbrun med mörka fläckar och kortare stjärt
- Bullrigt uppflog med kacklande läte
Förväxlingsarter
Fasanhönan kan förväxlas med rapphöna (mycket mindre, kort stjärt) eller orrhöna (i skogsmiljö).
Levnadssätt och föda
Äter frön, grödor, växtdelar och insekter; kycklingarna behöver insekter. Tuppen har flera hönor. Arten gynnas av skyddsplanteringar, viltåkrar och vinterutfodring.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas; i praktiken jagas fasan med hagel vid drevjakt eller med stötande och stående hund. Skjut bara säkert identifierade fåglar mot fri bakgrund.
Fler arter i gruppen hönsfåglar
Källor
- Fasan – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.