Övriga fåglar
Fiskmås (Larus canus)
En medelstor mås som är vanlig vid kuster, sjöar, åkrar och i städer i hela landet.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt enligt bilaga 4

Kännetecken
- Mindre och vänare än gråtruten med rundat huvud
- Ljusgrå rygg och svarta vingspetsar med vita fläckar
- Tunn, gulgrön näbb utan röd fläck
- Gulgröna ben och mörkt öga
Förväxlingsarter
Förväxlas med gråtrut (större, röd näbbfläck, rosa ben) och skrattmås (mindre, mörk huvudhuva sommartid, röd näbb och röda ben).
Levnadssätt och föda
Äter maskar, insekter, fisk och avfall och följer gärna plogen på åkrar. Häckar på skär, holmar och hustak.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas.
Fler arter i gruppen övriga fåglar
Källor
- Fiskmås – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.