Jägarklar

Övriga fåglar

Havstrut (Larus marinus)

Världens största mås, som häckar längs våra kuster och tar både fisk och fåglar.

Jaktstatus: Ingen allmän jakttid – skyddsjakt vid skada, olägenhet och flygplatser enligt bilaga 4

Havstrut
Havstrut · Foto: Rhododendrites (CC BY-SA 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Mycket stor med svart rygg och svart vingovansida
  • Kraftig gul näbb med röd fläck
  • Skära ben
  • Ungfåglarna är rutigt bruna med ljust huvud

Förväxlingsarter

Förväxlas med silltrut, som är mindre, smäckrare och har gula ben, och med gråtrut, som har ljusgrå rygg.

Levnadssätt och föda

Äter fisk, kadaver, ägg och fåglar, bl.a. ejderungar. Häckar på skär, ofta enstaka par.

Jakt och regler

När skyddsjakt är tillåten räcker kulpatron klass 4 eller hagelgevär. Skyddsjakt kan vara aktuell t.ex. i anläggningar eller vid flygplatser.

Fler arter i gruppen övriga fåglar

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.