Övriga fåglar
Gråtrut (Larus argentatus)
En stor, ljus trut som finns längs kusterna, vid större sjöar och i städer.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet till och med 30 juni 2027; därefter bara skyddsjakt enligt bilaga 4

Kännetecken
- Stor mås med ljusgrå rygg och vingovansida
- Svarta vingspetsar med vita fläckar
- Gul näbb med röd fläck nedtill och rosa ben
- Ungfåglarna är gråbruna och spräckliga i flera år
Förväxlingsarter
Förväxlas med fiskmås (mycket mindre, gulgröna ben, ingen röd näbbfläck), havstrut (svart rygg) och silltrut (mörkgrå till svart rygg, gula ben).
Levnadssätt och föda
Allätare som tar fisk, musslor, ägg, fågelungar och avfall. Häckar i kolonier på skär och allt oftare på hustak.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas. Från den 1 juli 2027 försvinner gråtruten ur listan över arter med allmän jakttid, men skyddsjakt vid skada, olägenhet och flygplatser finns kvar.
Fler arter i gruppen övriga fåglar
Källor
- Gråtrut – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.