Jägarklar

Rovdjur

Brunbjörn (Ursus arctos)

Sveriges största rovdjur och ett av de fem stora. Björnen är allätare och tillbringar vintern i ide.

Jaktstatus: Licensjakt och skyddsjakt efter myndighetsbeslut; i övrigt fredad (statens vilt)

Brunbjörn
Brunbjörn · Foto: Frank Vassen from Brussels, Belgium (CC BY 2.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.
Björnhona med ungar
Björnhona med ungar · Foto: Annika Lindqvist (CC BY 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Stor och kraftig med puckel över skuldrorna, runda öron och kort svans
  • Pälsen är brun i olika nyanser, från ljust gulbrun till nästan svart
  • Hanen är betydligt större än honan
  • Ungarna följer honan i omkring ett och ett halvt år

Levnadssätt och föda

Äter mest växtföda – bär är den viktigaste födan på sensommaren – men även myror, kadaver och klövvilt, särskilt älgkalvar på försommaren. Går i ide under vinterhalvåret i en utgrävd myrstack, under block eller tät gran; ungarna föds i idet.

Spår och spillning

Stora tassavtryck med fem tår och tydliga klor; bakfoten liknar en människofot. Sönderrivna myrstackar och stubbar avslöjar björnens födosök.

Jakt och regler

Kulpatron klass 1; ett halvautomatiskt vapen får ha högst två patroner i magasinet om inte myndigheten beslutat undantag. Björn får bara jagas fram till två timmar före solens nedgång. Fälld eller påskjuten björn ska anmälas till länsstyrelsen senast samma dag.

Fler arter i gruppen rovdjur

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.