Rovdjur
Skogsmård (Martes martes)
Ett smidigt, skogslevande mårddjur som klättrar bra och finns i hela landet utom på Gotland.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet

Kännetecken
- Långsmal kropp med yvig svans; stor som en liten katt
- Brun päls med gräddgul till orange strupfläck (haklapp)
- Relativt stora, rundade öron med ljus kant
- Pälsen är tät och mörkare på vintern
Förväxlingsarter
Kan förväxlas med mink, som är mindre, mörkare, har små öron och nästan alltid ses vid vatten. Stenmård (ovanlig främmande art) har vit, kluven haklapp.
Levnadssätt och föda
Äter smågnagare, ekorrar, fåglar, ägg, insekter, bär och kadaver och kan ta skogshöns. Parningen sker på sommaren men ungarna föds först nästa vår på grund av fördröjd fosterutveckling.
Spår och spillning
Små tassavtryck som ofta ligger parvis eftersom mården rör sig i galopp; spåren leder gärna mellan träd.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 räcker, liksom hagelgevär i mindre kaliber. Vanliga metoder är fällfångst med godkända fällor och uppspårning med hund.
Fler arter i gruppen rovdjur
Källor
- Mård – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.