Rovdjur
Iller (Mustela putorius)
Ett mårddjur av minkens storlek som främst finns i södra Sveriges jordbruksbygder.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet

Kännetecken
- Kroppslängd omkring 30–45 cm
- Mörkbrun täckpäls med gulvit underull som lyser igenom
- Vit, grimliknande teckning kring nos och ögon
- Kort svans och korta ben
Förväxlingsarter
Förväxlas med mink. Illern har ljus ansiktsmask och ljus underull, medan minken är jämnt mörk med bara en liten vit hakfläck.
Levnadssätt och föda
Äter smågnagare, kaniner, fåglar, ägg, groddjur och sniglar. Trivs i jordbruksmark, uthus, stenrösen och vid vatten.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i mindre kaliber räcker. Fångst med godkända fällor är vanligt.
Fler arter i gruppen rovdjur
Källor
- Iller – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.