Rovdjur
Lodjur (Lynx lynx)
Sveriges enda vilda kattdjur. Lodjuret är ensamlevande och finns i stora delar av landet.
Jaktstatus: Licensjakt och skyddsjakt efter myndighetsbeslut; i övrigt fredat (statens vilt)


Kännetecken
- Stort, högbent kattdjur med kort svans som har helt svart spets
- Fläckig, gråbrun till rödbrun päls
- Öronen har svarta tofsar och ansiktet ramas in av polisonger
- Stora, tätt hårbeklädda tassar
Levnadssätt och föda
Lever främst på rådjur i södra och mellersta Sverige och på ren, hare och skogsfågel längre norrut. Honan har hemområden på flera hundra kvadratkilometer och hanens är ungefär dubbelt så stora. Parningen sker i slutet av vintern.
Spår och spillning
Stora, runda spår där klorna oftast inte syns. Lodjuret går gärna i branta och oländiga partier och besöker ofta gryt.
Jakt och regler
Kulpatron klass 1 eller 2. Fälld eller påskjuten lo ska anmälas till länsstyrelsen senast samma dag, och den som deltar i licensjakt ska vara anmäld till Naturvårdsverkets jaktkortsregister.
Fler arter i gruppen rovdjur
Källor
- Lodjur – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.