Rovfåglar och ugglor
Berguv (Bubo bubo)
En av världens största ugglor, som häckar i branter och på klippor i stora delar av landet.
Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid (statens vilt)

Kännetecken
- Mycket stor och kraftig uggla med långa örontofsar
- Stora orangeröda ögon
- Gulbrun till rostbrun dräkt med mörka längsstreck
- Djupt, dovt 'oho' som hörs långt i vinternätterna
Förväxlingsarter
Förväxlas med hornuggla, som är mycket mindre och smalare, och med slaguggla, som saknar örontofsar och har mörka ögon.
Levnadssätt och föda
Tar råttor, igelkottar, harar, kråkfåglar, måsar och andra rovfåglar. Häckar på hyllor i branter, stenbrott och ibland på marken.
Jakt och regler
Berguven får inte jagas och tillhör statens vilt – den som hittar en död berguv ska anmäla det till polisen. Uvattrapp används vid kråkjakt eftersom kråkfåglar ser berguven som en fiende.
Fler arter i gruppen rovfåglar och ugglor
Källor
- Berguv (Bubo bubo) – Artfakta, SLU Artdatabanken
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.