Rovfåglar och ugglor
Kungsörn (Aquila chrysaetos)
En stor örn som häckar främst i fjällen och norra Sveriges skogsland, men även i södra Sverige.
Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid (statens vilt); skyddsjakt bara efter myndighetsbeslut


Kännetecken
- Stor, mörkbrun örn med gyllene nacke
- Längre stjärt och smalare vinghand än havsörnens
- Ungfåglar har vita fält vid handpennorna och vit stjärt med svart ändband
- Seglar med vingarna i ett grunt V
Förväxlingsarter
Förväxlas med havsörn och med ormvråk på håll. Ormvråken är mycket mindre och har kortare stjärt och huvud.
Levnadssätt och föda
Lever av ripor, harar, skogsfåglar, rävar och renkalvar samt kadaver. Har stora revir och bygger bo i branter eller grova träd.
Jakt och regler
Kungsörnen får inte jagas och tillhör statens vilt; den förvaltas tillsammans med de stora rovdjuren. Död kungsörn ska anmälas till polisen.
Fler arter i gruppen rovfåglar och ugglor
Källor
- Kungsörn (Aquila chrysaetos) – Artfakta, SLU Artdatabanken
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.