Jägarklar

Rovfåglar och ugglor

Sparvuggla (Glaucidium passerinum)

Europas minsta uggla, inte större än en stare. Den är aktiv även i dagsljus i barrskog.

Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid

Sparvuggla (fredad)
Sparvuggla (fredad) · Foto: Bouke ten Cate (CC BY-SA 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Mycket liten (ungefär som en stare) med litet runt huvud
  • Gula ögon och vita ögonbryn
  • Gråbrun ovansida med ljusa prickar
  • Vippar ofta med stjärten; visslande 'hjyy' i serie

Förväxlingsarter

Förväxlas med pärluggla, som är större och har större, mer runt huvud med svartkantat ansikte.

Levnadssätt och föda

Jagar småfåglar och sorkar och samlar förråd i holkar och hål inför vintern. Häckar i hackspettshål i barrskog.

Jakt och regler

Sparvugglan får inte jagas. Småfåglar som larmar intensivt i en gran kan avslöja en sparvuggla.

Fler arter i gruppen rovfåglar och ugglor

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.