Jägarklar

Rovfåglar och ugglor

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Nordens största rovfågel, som var nära att försvinna under 1900-talet men har återhämtat sig och nu häckar längs kusterna och vid stora sjöar.

Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid (statens vilt); skyddsjakt bara efter beslut av Naturvårdsverket

Havsörn (fredad)
Havsörn (fredad) · Foto: Christoph Müller (http://www.christophmueller.org) (CC BY 4.0), Nedskalad till 1280px och sparad som WebP (kvalitet 78); metadata borttagen.

Kännetecken

  • Mycket stor med breda, rektangulära 'dörrvingar' och vingbredd 2–2,5 meter
  • Vuxna har ljusare huvud, gul kraftig näbb och kort, kilformad vit stjärt
  • Ungfåglar är mörkbruna med mörk näbb och får vuxendräkt efter flera år
  • Honan är större än hanen

Förväxlingsarter

Förväxlas med kungsörn, som har längre stjärt, smalare vinghand och – som ung – vita vingfläckar och vit stjärtbas med svart ändband.

Levnadssätt och föda

Tar fisk och sjöfåglar och äter gärna kadaver, särskilt på vintern. Bygger mycket stora bon i gamla träd.

Jakt och regler

Havsörnen får inte jagas. Den äter ofta av slaktrester och skadeskjutet vilt, så blyfri ammunition och omhändertagna slaktrester minskar risken för blyförgiftning. En örn som skadats i trafiken ska rapporteras till polisen.

Fler arter i gruppen rovfåglar och ugglor

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.