Rovfåglar och ugglor
Slaguggla (Strix uralensis)
En stor, ljus uggla i barrskog i mellersta och norra Sverige, känd för att aggressivt försvara sitt bo.
Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid (statens vilt)

Kännetecken
- Stor och ljust grå med runt huvud utan örontofsar
- Små mörka ögon i ett ljust, slätt ansikte
- Lång, tvärbandad stjärt
- Dovt, rytmiskt hoande
Förväxlingsarter
Förväxlas med kattuggla (mindre, kortare stjärt, större ögon) och lappuggla (större, gula ögon och koncentriska ringar i ansiktet).
Levnadssätt och föda
Lever av sorkar och möss men tar också fåglar upp till orres storlek. Häckar i stubbar, hålträd eller stora holkar.
Jakt och regler
Slagugglan får inte jagas och tillhör statens vilt.
Fler arter i gruppen rovfåglar och ugglor
Källor
- Slaguggla (Strix uralensis) – Artfakta, SLU Artdatabanken
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.